marți, 17 martie 2009


15 martie a devenit, din 1990, Ziua Nationala a Maghiarilor de pretutindeni.
In jur de 2.500 - 3.000 de maghiari s-au adunat in centrul municipiului Sfantu-Gheorghe pentru a asista la sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni si a omagia eroii Revolutiei de la 1848.
La Odorheiu Secuiesc, sarbatoarea se va desfasura in Piata Marton Aron si vor fi organizate spectacole artistice si discursuri, la cares-au adunat aprox. 5000 de oameni.
Sase mii de maghiari a sistat sambata la acest eveniment in Targu Mures, unde a participat Marko Bela, Kelemen Attila si Laszlo Borbely. Si in orase precum Miercurea Ciuc, Pasul Nyerghes sau Gheorgheni au fost organizate evenimente dedicate Zilei Nationale a Maghiarilor.

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a declarat la Cozmeni, dupa ceremoniile care au avut loc cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ca decizia autoritatilor romane de a-i interzice aterizarea cu un avion militar la Tg. Mures o considera doar "un gest neprietenesc".
Seful statului ungar a adaugat ca nu l-ar fi deranjat daca era prezent si presedintele Romaniei, chiar regreta ca acesta nu a fost present.
Ministrul de externe al Ungariei, Göncz Kinga, a declarat sambata ca gestul autoritatilor romane, de a nu permite aterizarea aeronavei lui Solyom Laszlo la Tg Mures, a fost unul "neprietenos", pentru care nu s-a primit inca o explicatie "linistitoare".

"A fost un gest neprietenos al partii romane sa refuze eliberarea autoizatiei de aterizare. Ministerul de Externe nu a primit, deocamdata, o explicatie linistitoare in acest sens", a declarat Göncz sambata pentru MTI. Totodata, sefa diplomatiei ungare a mai afirmat ca deocamdata partea romana motiveaza aspecte tehnice pentru gestul privind aeronava sefului de stat ungar.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ca atat Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc vor transmite, de 15 martie, mesaje catre maghiarii din Romania. Liderul unional a trecut foarte usor peste incidentul cu interzicerea aterizarii la Tg Mures si spune ca "nu poate fi tratat ca un incident". "De luni, cu siguranta se va uita de el", a spus Marko Bela. El a adaugat ca este incantat ca in acest an sarbatoarea maghiarilor de pretutindeni dureaza doua zile datorita devansarii vizitei presedintelui ungar.

Tokes Laszlo a reluat tema autonomiei si a facut si aprecieri la adresa Ungariei, tara pe care o considera "aproape vanduta strainilor" din cauza ca piata a fost acaparata de companii din afara Ungariei.
Presedintele Solyom Laszlo a ajuns in 14 martie, pe Varful Nyerges, in judetul Harghita, unde participa la manifestari dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la care au participat peste o mie de persoane.
Seful statului ungar a participat la inaugurarea obelisc comemorativ comandat de el, monument amplasat langa cele ridicate de judetele infratite cu Harghita in memoria eroilor martiri de la 1848, Solyom fiind prima autoritate de rang inalt din Ungaria care a comandat si asezat un astfel de monument in Nyerges.

Potrivit unor informatii citate de presa maghiara ambasadorului Ungariei la Bucuresti i s-a fi adus la cunostinta ca autoritatile romane sunt ingrijorate ca preconizata vizita a presedintelui Laszlo Solyom "va reprezenta un semnal care nu corespunde relatiilor de parteneriat strategic dintre cele doua tari".
Ambasadorul Ungariei a raspuns ca tocmai opozitia manifestata de autoritatile romane fata de respectiva vizita reprezinta un semnal contrar parteneriatului strategic existent intre cele doua state.

La randul sau, Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Budapesta pentru a afla care sunt motivele respectivei note verbale. Reprezentantii Amabasadei Romaniei la Budapesta au spus ca vor reveni pentru a confirma sau a infirma informatia obtinuta de MTI, dar pana la ora publicarii acestei stiri nu a fost oferit un raspuns.
Surse oficiale, au afirmat in data de 12 martie ca autoritatile romane i-au transmis presedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, luand in calcul intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestarilor din 15 martie.
Potrivit MTI, presedintele Ungariei a decis sa efectueze vizita in Transilvania cunoscand toate aceste aspecte.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis maghiarilor din Romania un mesaj de felicitare, in care le spune ca Romania e patria comuna a tuturor cetatenilor sai si ca, datorita democratizarii din ultimii ani, asumarea dublei identitati,de maghiar si roman, a devenit mai usoara ca niciodata in istorie.
"Dragi concetateni maghiari, inteleg sentimentul de mandrie care va cuprinde in aceasta zi si sunt alaturi de dumneavoastra in momentele de sarbatoare. Maghiarii au dat dovada in decursul istoriei ca sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o si in anul 1956 cand s-au ridicat impotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei si intregii lumi oameni cu performante deosebite in viata stiintifica, culturala sau sportiva. Inteleg mandria dumneavoastra de a fi maghiar si cred ca acest sentiment de mandrie are motive intemeiate", scrie seful statului.

Traian Basescule mai transmite etnicilor maghiari ca drepturile minoritatilor sunt garantate in Constitutie si ca, datorita calitatii de stat membru UE al Romaniei si Ungariei, asumarea dublei identitati de maghiar si roman a devenit mai usoara ca niciodata in istorie."Cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora. Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibil in constructia unei societati democratice si pluraliste, unde drepturile minoritatilor sunt garantate chiar in Constitutie. In contextul actual, in care Romania si Ungaria fac parte din aceeasi mare familie europeana, cu scopuri comune de modernizare si bunastare, asumarea acestei duble identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie", mai scrie presedintele Basescu.

Sarbatoarea s-a sfarsit in liniste chiar si in Cluj unde tinerii organizatiei Noua Dreapta sau manifestat paralel cu tinerii maghiari care au sarbatorit Ziua Maghiarilor.

Gyurcsany Ferencz, presedintele Ungariei in ziua de 15 martie a transmis maghiarilor de pretutindeni in discursul tinut la Budapesta europenii si de ziua de astazi nu au mai putine probleme cat au avut eroii revolutionar maghiari din 1848. A mai adaugat ca criza mondiala ameninta unitatea Europei si ideologiile precum fraternitate, libertate, egalitate pentru care au varsat sange eroii revoutionari din 1848. Uniunea Europeana are responsabilitatea de a conforma potrivit ideologiilor care stau la baza ei pentru a proteja pe fiecare cetatean european in criza.
In criza asta trebuie sa avem cea mai mare incredere in ideologiile din 1848 : libertate, egalitate, fraternitate; UE trebuie sa dovedeasca ca asta inseamna sa fii cetatean european si ideologiile revolutiei din '48 au actualitate si astazi dar in alte contexte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu