joi, 26 martie 2009

Premierul Ungar Gyurcsany Ferenc se retrage din functie


Premierul ungar Ferenc Gyurcsany va anunta sambata 28 aprilie ca se retrage din functie pentru a permite unui nou guvern, cu un nou premier, sa adopte reformele bugetare si de alta natura de care tara are nevoie, a declarat o sursa apropiata acestuia.
Gyurcsany planuieste ca initieze o asa-numita "motiune de neincredere constructiva", care inseamna ca daca cel putin o cincime dintre deputati sprijina motiunea, se alege un nou candidat pentru functia de premier, iar Parlamentul voteaza demiterea celui in
exercitiu si instalarea celui nou. Procedura nu va determina alegeri anticipate. "In sens juridic, nu va fi o demisie, ci o motiune de neincredere constructiva, initiata de premier", a spus sursa citata de Reuters. "Daca va exista majoritate parlamentara, am putea avea un nou premier pana la jumatatea lunii aprilie", a adaugat sursa. Gyurcsany vrea totusi sa pastreze functia de presedinte al socialistilor, pentru care au loc alegeri la congresul acestora de sambata si duminica.

Analistii politici ungari preconizasera ca Gyurcsany va fi probabil confirmat sambata in functia de presedinte al partidului sau, dar adaugasera ca el este supus la presiuni din ce in ce mai mari sa demisioneze din Guvern, pe masura ce se adanceste recesiunea si se apropie alegerile. Doar ca, analistii nu se asteptau ca Gyurcsani sa se retraga atat de curand.

Gyurcsany, al carui partid este creditat cu doar 16-17% in sondaje, nu are contracandidati clari pentru sefia socialistilor, iar baza partidului ii este fidela, deci realegerea sa este aproape certa, spun analistii. Vor exista insa voci critice la congresul de doua zile al socialistilor de la sfarsitul acestei saptamani, iar Gyurcsany va fi din ce in ce mai presat in urmatoarele luni sa demisioneze din functia de premier, pe masura ce recesiunea se agraveaza si alegerile europene se apropie. "Gyurcsany a dovedit ca are abilitatea de a se mentine la putere. Este un maestru in a organiza lucrurile din culise", considera analistul politic Orsolya Szomszed de la Vision Consulting. "Poate ca vor fi cateva voci critice la congres, dar nu ma astept la o opozitie substantiala, pentru ca partidul nu pare sa fie intr-o dispozitie de rebeliune", spusese zilele trecute Szomszed.

Insa Gyurcsany, care conduce un guvern minoritar de aproape un an, se confrunta cu nemultumirea opiniei publice. Guvernul sau, deja nepopular, este nevoit sa faca reduceri de buget pentru a tine sub control deficitul. Economia ungara se va contracta cu cel putin 3,5%, ceea ce ar putea forta Guvernul sa stranga cureaua si mai mult, dupa ce din 2006 a facut deja mai multe mariri de impozite si reduceri de cheltuieli.

Aprobat de doar 18% din populatie, Gyurcsany este unul dintre cei mai nepopulari politicieni din tara, in timp ce partidul de opozitie de centru-dreapta Fidesz are o cota de popularitate de aproape trei ori mai mare decat socialistii sai. "Exista diviziuni in Partidul Socialist si, daca la congres dezbaterile se aprind, diviziunile ar putea deveni vizibile foarte curand", spune analistul politic Attila Gyulai.

In perspectiva alegerilor generale programate pentru aprilie sau mai 2010, Gyurcsany risca si ca partidul sau sa nu vrea sa inceapa campania electorala cu un lider atat de nepopular ca el. "A doua zi dupa alegerile pentru Parlamentul European, partidul va trebui sa se intrebe cine ii va fi candidatul la functia de premier" in 2010, a spus Gyulai. "Iar din acel moment, politicile lui Ferenc Gyurcsany vor fi contestate pe fata". Avand in vedere sustinerea relativ puternica a lui Gyurcsany in partid, factiunile rivale nu vor strange probabil destule voturi pentru a-l inlocui la congresul de la sfarsitul saptamanii. Gyurcsany va ramane deci la putere, spun analistii, dar alegerile europene se apropie, iar el va fi presat sa faca o alegere si, cel mai probabil, sa se retraga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu