joi, 26 martie 2009

Premierul Ungar Gyurcsany Ferenc se retrage din functie


Premierul ungar Ferenc Gyurcsany va anunta sambata 28 aprilie ca se retrage din functie pentru a permite unui nou guvern, cu un nou premier, sa adopte reformele bugetare si de alta natura de care tara are nevoie, a declarat o sursa apropiata acestuia.
Gyurcsany planuieste ca initieze o asa-numita "motiune de neincredere constructiva", care inseamna ca daca cel putin o cincime dintre deputati sprijina motiunea, se alege un nou candidat pentru functia de premier, iar Parlamentul voteaza demiterea celui in
exercitiu si instalarea celui nou. Procedura nu va determina alegeri anticipate. "In sens juridic, nu va fi o demisie, ci o motiune de neincredere constructiva, initiata de premier", a spus sursa citata de Reuters. "Daca va exista majoritate parlamentara, am putea avea un nou premier pana la jumatatea lunii aprilie", a adaugat sursa. Gyurcsany vrea totusi sa pastreze functia de presedinte al socialistilor, pentru care au loc alegeri la congresul acestora de sambata si duminica.

Analistii politici ungari preconizasera ca Gyurcsany va fi probabil confirmat sambata in functia de presedinte al partidului sau, dar adaugasera ca el este supus la presiuni din ce in ce mai mari sa demisioneze din Guvern, pe masura ce se adanceste recesiunea si se apropie alegerile. Doar ca, analistii nu se asteptau ca Gyurcsani sa se retraga atat de curand.

Gyurcsany, al carui partid este creditat cu doar 16-17% in sondaje, nu are contracandidati clari pentru sefia socialistilor, iar baza partidului ii este fidela, deci realegerea sa este aproape certa, spun analistii. Vor exista insa voci critice la congresul de doua zile al socialistilor de la sfarsitul acestei saptamani, iar Gyurcsany va fi din ce in ce mai presat in urmatoarele luni sa demisioneze din functia de premier, pe masura ce recesiunea se agraveaza si alegerile europene se apropie. "Gyurcsany a dovedit ca are abilitatea de a se mentine la putere. Este un maestru in a organiza lucrurile din culise", considera analistul politic Orsolya Szomszed de la Vision Consulting. "Poate ca vor fi cateva voci critice la congres, dar nu ma astept la o opozitie substantiala, pentru ca partidul nu pare sa fie intr-o dispozitie de rebeliune", spusese zilele trecute Szomszed.

Insa Gyurcsany, care conduce un guvern minoritar de aproape un an, se confrunta cu nemultumirea opiniei publice. Guvernul sau, deja nepopular, este nevoit sa faca reduceri de buget pentru a tine sub control deficitul. Economia ungara se va contracta cu cel putin 3,5%, ceea ce ar putea forta Guvernul sa stranga cureaua si mai mult, dupa ce din 2006 a facut deja mai multe mariri de impozite si reduceri de cheltuieli.

Aprobat de doar 18% din populatie, Gyurcsany este unul dintre cei mai nepopulari politicieni din tara, in timp ce partidul de opozitie de centru-dreapta Fidesz are o cota de popularitate de aproape trei ori mai mare decat socialistii sai. "Exista diviziuni in Partidul Socialist si, daca la congres dezbaterile se aprind, diviziunile ar putea deveni vizibile foarte curand", spune analistul politic Attila Gyulai.

In perspectiva alegerilor generale programate pentru aprilie sau mai 2010, Gyurcsany risca si ca partidul sau sa nu vrea sa inceapa campania electorala cu un lider atat de nepopular ca el. "A doua zi dupa alegerile pentru Parlamentul European, partidul va trebui sa se intrebe cine ii va fi candidatul la functia de premier" in 2010, a spus Gyulai. "Iar din acel moment, politicile lui Ferenc Gyurcsany vor fi contestate pe fata". Avand in vedere sustinerea relativ puternica a lui Gyurcsany in partid, factiunile rivale nu vor strange probabil destule voturi pentru a-l inlocui la congresul de la sfarsitul saptamanii. Gyurcsany va ramane deci la putere, spun analistii, dar alegerile europene se apropie, iar el va fi presat sa faca o alegere si, cel mai probabil, sa se retraga.

marți, 17 martie 2009


15 martie a devenit, din 1990, Ziua Nationala a Maghiarilor de pretutindeni.
In jur de 2.500 - 3.000 de maghiari s-au adunat in centrul municipiului Sfantu-Gheorghe pentru a asista la sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni si a omagia eroii Revolutiei de la 1848.
La Odorheiu Secuiesc, sarbatoarea se va desfasura in Piata Marton Aron si vor fi organizate spectacole artistice si discursuri, la cares-au adunat aprox. 5000 de oameni.
Sase mii de maghiari a sistat sambata la acest eveniment in Targu Mures, unde a participat Marko Bela, Kelemen Attila si Laszlo Borbely. Si in orase precum Miercurea Ciuc, Pasul Nyerghes sau Gheorgheni au fost organizate evenimente dedicate Zilei Nationale a Maghiarilor.

Presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a declarat la Cozmeni, dupa ceremoniile care au avut loc cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, ca decizia autoritatilor romane de a-i interzice aterizarea cu un avion militar la Tg. Mures o considera doar "un gest neprietenesc".
Seful statului ungar a adaugat ca nu l-ar fi deranjat daca era prezent si presedintele Romaniei, chiar regreta ca acesta nu a fost present.
Ministrul de externe al Ungariei, Göncz Kinga, a declarat sambata ca gestul autoritatilor romane, de a nu permite aterizarea aeronavei lui Solyom Laszlo la Tg Mures, a fost unul "neprietenos", pentru care nu s-a primit inca o explicatie "linistitoare".

"A fost un gest neprietenos al partii romane sa refuze eliberarea autoizatiei de aterizare. Ministerul de Externe nu a primit, deocamdata, o explicatie linistitoare in acest sens", a declarat Göncz sambata pentru MTI. Totodata, sefa diplomatiei ungare a mai afirmat ca deocamdata partea romana motiveaza aspecte tehnice pentru gestul privind aeronava sefului de stat ungar.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a spus ca atat Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc vor transmite, de 15 martie, mesaje catre maghiarii din Romania. Liderul unional a trecut foarte usor peste incidentul cu interzicerea aterizarii la Tg Mures si spune ca "nu poate fi tratat ca un incident". "De luni, cu siguranta se va uita de el", a spus Marko Bela. El a adaugat ca este incantat ca in acest an sarbatoarea maghiarilor de pretutindeni dureaza doua zile datorita devansarii vizitei presedintelui ungar.

Tokes Laszlo a reluat tema autonomiei si a facut si aprecieri la adresa Ungariei, tara pe care o considera "aproape vanduta strainilor" din cauza ca piata a fost acaparata de companii din afara Ungariei.
Presedintele Solyom Laszlo a ajuns in 14 martie, pe Varful Nyerges, in judetul Harghita, unde participa la manifestari dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la care au participat peste o mie de persoane.
Seful statului ungar a participat la inaugurarea obelisc comemorativ comandat de el, monument amplasat langa cele ridicate de judetele infratite cu Harghita in memoria eroilor martiri de la 1848, Solyom fiind prima autoritate de rang inalt din Ungaria care a comandat si asezat un astfel de monument in Nyerges.

Potrivit unor informatii citate de presa maghiara ambasadorului Ungariei la Bucuresti i s-a fi adus la cunostinta ca autoritatile romane sunt ingrijorate ca preconizata vizita a presedintelui Laszlo Solyom "va reprezenta un semnal care nu corespunde relatiilor de parteneriat strategic dintre cele doua tari".
Ambasadorul Ungariei a raspuns ca tocmai opozitia manifestata de autoritatile romane fata de respectiva vizita reprezinta un semnal contrar parteneriatului strategic existent intre cele doua state.

La randul sau, Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Budapesta pentru a afla care sunt motivele respectivei note verbale. Reprezentantii Amabasadei Romaniei la Budapesta au spus ca vor reveni pentru a confirma sau a infirma informatia obtinuta de MTI, dar pana la ora publicarii acestei stiri nu a fost oferit un raspuns.
Surse oficiale, au afirmat in data de 12 martie ca autoritatile romane i-au transmis presedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, ca vizita sa nu ar fi oportuna in aceasta perioada, luand in calcul intentia acestuia de a sustine ideea autonomiei teritoriale, folosindu-se de pretextul manifestarilor din 15 martie.
Potrivit MTI, presedintele Ungariei a decis sa efectueze vizita in Transilvania cunoscand toate aceste aspecte.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis maghiarilor din Romania un mesaj de felicitare, in care le spune ca Romania e patria comuna a tuturor cetatenilor sai si ca, datorita democratizarii din ultimii ani, asumarea dublei identitati,de maghiar si roman, a devenit mai usoara ca niciodata in istorie.
"Dragi concetateni maghiari, inteleg sentimentul de mandrie care va cuprinde in aceasta zi si sunt alaturi de dumneavoastra in momentele de sarbatoare. Maghiarii au dat dovada in decursul istoriei ca sunt un popor iubitor de libertate. Au dovedit-o si in anul 1956 cand s-au ridicat impotriva dictaturii comuniste. Au dat Europei si intregii lumi oameni cu performante deosebite in viata stiintifica, culturala sau sportiva. Inteleg mandria dumneavoastra de a fi maghiar si cred ca acest sentiment de mandrie are motive intemeiate", scrie seful statului.

Traian Basescule mai transmite etnicilor maghiari ca drepturile minoritatilor sunt garantate in Constitutie si ca, datorita calitatii de stat membru UE al Romaniei si Ungariei, asumarea dublei identitati de maghiar si roman a devenit mai usoara ca niciodata in istorie."Cred ca trebuie sa fiti mandri si de calitatea dumneavoastra de cetateni romani. Romania este patria comuna a tuturor cetatenilor ei, indiferent de originile acestora. Daca in perioada dictaturii comuniste drepturile omului, intre care si drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, au fost nesocotite, in ultimii 20 de ani s-au facut pasi ireversibil in constructia unei societati democratice si pluraliste, unde drepturile minoritatilor sunt garantate chiar in Constitutie. In contextul actual, in care Romania si Ungaria fac parte din aceeasi mare familie europeana, cu scopuri comune de modernizare si bunastare, asumarea acestei duble identitati si mandrii, de a fi maghiar si cetatean roman, a devenit mai usoara si mai naturala decat a fost vreodata in istorie", mai scrie presedintele Basescu.

Sarbatoarea s-a sfarsit in liniste chiar si in Cluj unde tinerii organizatiei Noua Dreapta sau manifestat paralel cu tinerii maghiari care au sarbatorit Ziua Maghiarilor.

Gyurcsany Ferencz, presedintele Ungariei in ziua de 15 martie a transmis maghiarilor de pretutindeni in discursul tinut la Budapesta europenii si de ziua de astazi nu au mai putine probleme cat au avut eroii revolutionar maghiari din 1848. A mai adaugat ca criza mondiala ameninta unitatea Europei si ideologiile precum fraternitate, libertate, egalitate pentru care au varsat sange eroii revoutionari din 1848. Uniunea Europeana are responsabilitatea de a conforma potrivit ideologiilor care stau la baza ei pentru a proteja pe fiecare cetatean european in criza.
In criza asta trebuie sa avem cea mai mare incredere in ideologiile din 1848 : libertate, egalitate, fraternitate; UE trebuie sa dovedeasca ca asta inseamna sa fii cetatean european si ideologiile revolutiei din '48 au actualitate si astazi dar in alte contexte.

luni, 2 martie 2009

Borbely: Soldatii romani din Irak trebuie sa revina acasa


Presedintele Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor, Borbely Laszlo, a declarat vineri, la Tg Mures, intr-o conferinta de presa, ca nu i se pare normal ca Romania isi mentine trupele in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan.
”Din nou a murit un soldat roman in Afganistan. Imi pare rau ca opinia publica nu reactioneaza. Trebuie sa moara un soldat pentru a reactiona? Mi s-a raspuns ca anii trecuti au murit doar doi sau trei soldati. Nu este o atitudine responsabila. Daca unul a murit, atunci noi trebuie sa reactionam. Eu cred ca trebuie sa ne rechemam acesti soldati din Irak. In Afganistan este putin altfel; presedintele Obama a spus despre ce este vorba. Dar, oare noi o sa stingem lumina in Irak? Mai sunt acolo 4 tari mari si late. Am fost loiali, suntem loiali, ne-am indeplinit misiunea, trebuie sa ne retragem”, a declarat politicianul.In ceea ce priveste situatia romanilor din Italia, Borbely a spus ca nu a fost acolo, dar i-a trimis o scrisoare omologului sau. „Ma voi intalni in 9 mai cu presedintele Comisiei de Politica Externa din Italia, la Praga. Este o situatie foarte sensibila si eu am spus foarte clar ca din 2003-2004 Guvernul Italiei a tolerat ce se intampla acolo. Sa nu ne ascundem dupa deget. Era un parc in Roma unde se adunau romani care imparteau orasul in districte. Nu cei care munceau cinstit. Imi era rusine ca mergeam la cersetori si toti erau vorbitori de limba romana. Stia toata lumea, inclusiv politia, ca astia se aduna acolo in fiecare seara, stiau chiar si cat aduna pe zi si cat e procentul pe care trebuiau sa-l dea celui cu acordul caruia cerseau. Nu inventam roata”, a declarat Borbely.Acesta a spus ca autoritatile din Italia ar fi trebuit sa ia de atunci masuri. „Iata, ne uitam in Germania, acolo nu sunt probleme. Nu suntem fericiti cand se fac declaratii politice care vor sa arunce o pata asupra unei comunitati. Am fost si in restaurante in Italia, unde patronii mi-au spus ca sunt foarte multumiti de romanii care lucreaza acolo, chiar bucurosi”, a spus deputatul.Politicianul a mai precizat ca cei care comit infractiuni trebuie sa fie pedepsiti conform legii, dar nu este de acord ca cei condamnati acolo sa fie trimisi in Romania. „Voi cere o informatie de la domnul ministru de Externe, sa vad cati italieni sunt condamnati in Romania. Sigur avem. Si noi nu am cerut sa-i duca de aici”, a conchis Borbely Laszlo.Deputatul a mai spus ca, in doua saptamani, el va fi si presedintele Delegatiei Parlamentare a Initiativei Central-Europene, o organizatie care cuprinde 12 tari si in acest an Romania detine presedintia acestui summit care va fi in luna noiembrie, reuniune la care vor participa peste 120 de parlamentari.Un militar din Batalionul 21 Vanatori de Munte ,,General Leonard Mociulschi” a murit, in Afganistan, militarul avea 30 de ani si era subofiter. Sergentul major Chira Claudiu se afla intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul). In jurul orei 15.30 (ora Romaniei), la aproximativ 50 de kilometri de Qalat, al doilea autovehicul de tip Humvee (HMMWV) din coloana de cinci a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma exploziei, sergentul major Claudiu Chira, grav ranit, a primit asistenta medicala la fata locului si a fost evacuat cu un elicopter MEDEVAC.Chira este cel de-al noualea militar roman care isi pierde viata in Afganistan.

Dupa acordul cu FMI, Ungaria mareste TVA cu 3%


Premierul maghiar, Ferenc Gyurcsany, a anuntat ca va majora valoarea TVA cu trei procente, pana la 23%, incepand cu luna iulie, pentru a putea sa relaxeze politica fiscala pe piata fortei de munca. In plus, seful Executivului de la Budapesta propune si cresterea accizelor la tigari, combustibili si bauturi alcoolice cu trei-sapte puncte procentuale. Banii vor fi folositi pentru a acoperi pierderile create de scaderea de la 32 la 27% a impozitului pe salarii.
Mai mult, Ferenc Gyurcsany promite sa reduca cheltuielile cu 200-220 de miliarde de forinti in 2009, renuntand, printre altele, la acordarea celei de-a 13-a pensii.
Ungaria a intrat in recesiune, ceea ce inseamna ca veniturile statului vor avea de suferit, dar trebuie sa isi mentina bugetul sub control pentru a-si indeplini promisiunile facute in fata Fondului Monetar International (FMI) si al Uniunii Europene, care i-au oferit anul trecut un pachet de salvare de 25,1 miliarde dolari.

Autoritatile de la Budapesta fac presiuni asupra Romaniei folosin pretextul protejarii mediului


Ungaria a folosit, inca din 1980, “arma ecologica” in razboiul economic. In prezent, autoritatile de la Budapesta fac presiuni asupra României, in zone de mare impact economic, folosind pretextul protejarii mediului. Guvernantii români nu au considerat insa necesar sa-si apere cetatenii de efectele transfrontaliere ale centralei nucleare unguresti de la Paks. Guvernul ungar a prelungit cu 20 de ani activitatea centralei, de conceptie sovietica, fara ca România sa aiba vreo reactie. In schimb, reactii emotionale generate de catre unele grupuri internationale de activisti ii fac pe politicienii români sa evite dezbaterea temelor de interes strategic national privind resursele minerale si alimentare.Problemele politice si etnice discutate la Budapesta de presedintii Romaniei si Ungariei, au captat atentia mass-mediei, dar in plan secund s-au ridicat probleme cu mare impact economic. Presedintele Laszlo Solyom a declarat, la sfârsitul discutiilor, ca si-a exprimat fata de Traian Basescu speranta ca respingerea proiectului Rosia Montana de catre guvernul României se va mentine. Solyom a mai declarat ca a prezentat si punctul de vedere al partii ungare referitor la problema porumbului modificat genetic, dar presedintele Basescu s-a aratat rezervat in legatura cu acest subiect, agricultorii din Campia Romana fiind direct interesati de accesul la tehnologii moderne pentru culturile intensive. „România se abtine acum“, a declarat neutru presedintele Basescu. Presedintele Ungariei este cunoscut ca fiind un simpatizant al “verzilor”, dar politica de blocare a unor investitii in industria miniera din Romania este si un obiectiv strategic al tarii vecine. Pretextul il reprezinta temerile de poluare transfrontaliera. Cazul deversarilor de cianuri in timpul unor inundatii la o exploatare aurifera din Baia Mare a alimentat o adevarata isterie la nivel european. Fara discutie, tehnologia invechita si masurile de siguranta precare au facut ca dintr-un iaz de decantare sa ajunga in Tisa deseuri periculoase. Totusi, mass-media din Ungaria a exagerat amploarea accidentului ecologic, apeland la tehnici clasice de manipulare: pesti capturati in iazuri au fost prezentati ca fiind otraviti de cianuri in raurile contaminate, s-a exagerat numarul pestilor morti . Manipularea ar fi fost greu de realizat daca nu exista o coordonare intre autoritati si presa, ca si o implicare a serviciilor secrete. Reactia palida si neprofesionista a autoritatilor de la Bucuresti nu a reusit, in ciuda dovezilor care au iesit ulterior la iveala, sa-i convinga nici macar pe romani. Cand s-a pus problema unei investitii masive in zona Rosia Montana, s-a facut imediat conexiunea cu accidentul de la Baia Mare. Argumentele investitorilor nu au fost ascultate, darmite analizate, respingerea proiectului facandu-se in urma unei reactii de tip emotional. Partea ungara a speculat temerile publicului roman, dar a dat si o dimensiune internationala disputei. Totusi, nu s-a mers pe dezinformare, ca in cazul Baia Mare, ci pe ambiguitatile formulelor diplomatice.Manipulare prin ambiguitati diplomaticePresedintele Solyom a amintit, referindu-se la Proiectul Rosia Montana, despre “necesitatea ca România sa respecte reglementarile Uniunii Europene în acest sens”. Imediat a adaugat: ”Mi-am exprimat speranta ca respingerea proiectului Rosia Montana de catre guvernul României sa se mentina“. Tehnica de manipulare este simpla: se induce impresia ca Uniunea Europeana ar respinge investitia de la Rosia Montana, ca si guvernul precedent, intreaga presiune cazand pe umerii actualului Executiv, care poate decide daca mentine sau nu embargoul. In realitate, normele de protectie a mediului propuse de proiect sunt mai severe decat cele europene; tehnologia difera de cea de la Baia Mare, iar guvernul asteapta expertizele, nefiind vreodata luata in discutie decizia de interzicere a investitiei. Un studiu recent finalizat de Universitatea Reading privind scenariile de esec catastrofal a stabilit ca Proiectul Rosia Montana nu are nici un impact transfrontalier. Problema unei posibile deversari accidentale de steril, la scara larga, în reteaua hidrografica a fost recunoscuta în timpul consultarilor publice ca fiind o problema importanta. În consecinta, Rosia Montana Gold Corporation a întreprins un studiu aditional, în afara de ceea ce include Evaluarea Impactului asupra Mediului, referitor la calitatea apei în aval, precum si în Ungaria. Modelul creat pentru Rosia Montana ia în considerare dilutia, procesele de amestecare si cele fizico-chimice ce afecteaza metalele, amoniacul si cianura în bazinul hidrografic si prezinta estimari de concentratii în punctele-cheie de-a lungul râului, inclusiv la granita cu Ungaria si în Tisa dupa confluenta cu râul Mures. Modelul a aratat ca, în cel mai grav scenariu de rupere a barajului, toate limitele legale impuse pentru concentratiile de cianura în apa râului vor fi respectate înainte de a trece în Ungaria. Ramane de vazut daca romanii vor accepta sau nu proiectul, dar este tot mai evident ca ungurii nu au de ce sa se amestece in decizie. Asa cum nici romanii nu au discutat despre centrala nucleara de la Paks. In cazul unui accident, poluarea ar afecta intreaga Europa, cum s-a intamplat la Cernobil. Europa ar putea cultiva din nou soia modificata geneticCat priveste preocuparea Ungariei pentru soarta porumbului modificat genetic, aici conflictul de interese este si mai evident. Ca si alti europeni, Ungaria importa furaje tip omg, exportand carne, in special in Romania. Folosirea porumbului modificat genetic rezistent la seceta ar da o mare sansa culturilor intensive din Campia Romana, unde refacerea sistemelor de irigatii ar lua zeci de ani. Astfel, producatorii de carne de porc din romania devin un concurent serios al fermierilor unguri. Oficialii de la Bruxelles discuta, in prezent, posibilitatea permiterii cultivarii, din 2010, de soia modificata genetic pe teritoriul Uniunii Europene. Aceasta cu toate presiunile pe care marile companii producatoare de pesticide le fac pentru mentinerea interzicerii cultivarii OMG-urilor, ne-a declarat Adrian Radulescu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). „Sunt foarte multe interese pentru a nu se cultiva plante modificate genetic. Chestiunea protectiei mediului este adusa ca argument, insa adevaratele jocuri sunt intre marile companii europene producatoare de pesticide, care se bat pe acest segment din agricultura. Uniunea Europeana este dependenta de importurile de proteina de soia din SUA, Brazilia, Argentina si Africa de Sud. Peste 40 de milioane de tone de sroturi de soia vin din import, iar 95% din acestea provin din soia modificata genetic. Adica nu cultivam, dar consumam”, ne-a declarat si Marcel Cucu, vicepresedintele LAPAR. Romania importa pentru hrana animalelor soia modificata genetic din SUA si Brazilia”, mai spune Cucu. In ceea ce priveste porumbul, UE nu interzice cultivarea porumbului modificat genetic. „Fermierii au cultivat aproximativ 100.000 de hectare cu porumb modificat genetic anul trecut, in special in vestul si sudul tarii”, sustine Cucu. Ungaria a folosit arma “ecologica” împotriva SlovacieiUn exemplu elocvent privind folosirea problemelor de mediu în competitia dintre state îl reprezinta celebrul caz al complexului hidroenergetic de la Gabcikovo (Slovacia)-Nagymaros (Ungaria). La 16 septembrie 1977, Ungaria si Cehoslovacia, amândoua tari socialiste, încheiau un tratat pentru constructia unui sistem de ecluze, pe un tronson al Dunarii de circa 200 km, între Bratislava si Budapesta. Proiectul avea patru obiective: producerea de electricitate, ameliorarea conditiilor de navigatie, dezvoltarea regionala si protectia împotriva inundatiilor. El trebuia sa conduca la constituirea unui „sistem operational de lucrari, unic si indivizibil”, a carui constructie, finantare si gestiune se realizau în comun, cele doua tari participând în mod egal la cheltuieli si la beneficii. Lucrarile au început în 1978, cunoscând anumite sincope, venite din partea Budapestei, dar un protocol din 6 februarie 1989 prevedea accelerarea lor. Numai ca evolutiile care au condus la demontarea blocului est-european si conjuncturile create au fost speculate de unele state în vederea promovarii intereselor lor traditionale în regiune. Protejarea mediului a constituit pretextul de boicotare a lucrarilor si, prin ricoseu, de aplicare a unei lovituri „sub centura”, de natura economica si imaginea, adversarului. Astfel, la 27 octombrie 1989, Ungaria decidea practic abandonarea proiectului, anuntând suspendarea lui, prin invocarea necesitatii unor studii privind impactul ecologic, iar Cehoslovacia, având în vedere cheltuielile efectuate si importanta economico-sociala a obiectivelor urmarite, se pronunta pentru continuarea lui, cautând solutii de a-si asuma singura o asemenea sarcina. Curtea de la Haga a demontat scenariul ungurescÎn acest sens, a optat pentru „varianta C”, care implica deturnarea unilaterala a Dunarii pe teritoriul cehoslovac, cu constructia unui rezervor mai mic decât cel initial si a unui canal care sa aduca apa la o uzina electrica echipata cu o ecluza. În noua formula, lucrarile s-au declansat în noiembrie 1991. La 19 mai 1992, guvernul ungar trimitea celui cehoslovac o nota verbala prin care anunta încetarea, de la data de 25 mai 1992, a tratatului din 1977. Odata cu nasterea Slovaciei, la 1 ianuarie 1993, aceasta si-a asumat, ca „solutie provizorie”, continuarea proiectului în situatia exceptionala astfel creata. Numai ca, atunci când Bratislava a înteles sa utilizeze, în acest scop, o mare parte din apele Dunarii, Budapesta a apelat iarasi la ecologie si s-a plâns de deteriorarea zonelor umede, padurilor si terenurilor agricole din regiunea vecina Dunarii, precum si de pericolele pe care le prezenta pentru pânza freatica crearea rezervorului necesar alimentarii hidrocentralei. Din initiativa Slovaciei, diferendul a fost supus solutionarii Curtii Internationale de Justitie de la Haga, chemata sa raspunda, pe baza tratatului din 1977 si a dreptului international în vigoare, la urmatoarele întrebari: a) daca Ungaria era în drept sa suspende si apoi sa abandoneze, în 1989, lucrarile; b) daca Slovacia era în drept sa recurga la „solutia provizorie” si de a pune în aplicare acest sistem; c) care sunt efectele juridice ale notificarii, la 19 mai 1992, ale încetarii tratatului, de catre Ungaria. Curtea s-a pronuntat, la 25 septembrie 1997, printr-o hotarâre prin care era respins argumentul ungar potrivit caruia exista o stare de necesitate din cauza riscului pentru mediu, care ar fi justificat abandonarea proiectului. Justitia mai stabilea: Ungaria nu era în drept sa suspende si apoi sa abandoneze, în 1989, partea de lucrari care îi revenea; Cehoslovacia era în drept, în 1991, sa întreprinda lucrarile preparatorii pentru aplicarea variantei C si ca notificarea Ungariei din 1992 vizând terminarea tratatului din 1977 nu a putut avea ca efect juridic încetarea acestuia, si deci el a ramas în vigoare. Dar lipsa de vointa a facut ca decizia Curtii sa nu fie aplicata. De ce ar fi Ungaria interesata de blocarea proiectului? Resursele vizate ofera Romaniei un imens potential economic, mai ales in vreme de criza. Aurul reprezinta principalul refugiu al investitorilor in perioada tulburarilor economice. Cererea mondiala de aur este in medie de 3.800 tone pe an, in timp ce productia nu depaseste 2.600 tone. Un proiect de anvergura ar aduce investitii masive in Romania, care se afla in competitie cu tarile din zona pe o piata financiara tot mai saraca. Locurile de munca create si aportul de valuta ar intari economia romaneasca, lucru care nu pare pe placul vecinilor.Centrala atomica de la Paks, un Cernobil in vestul RomânieiSituata la 200 de km de Timisoara, centrala nuclearo-electrica de la Paks-Ungaria ramane un potential factor de risc pentru vestul Romaniei, cu atat mai mult cu cat durata ei de functionare a fost prelungita cu 20 de ani. Asemanatoare centralei de la Cernobil, centrala Paks a fost finalizata in 1982, iar cele patru reactoare ale sale au fost puse in functiune in perioada 1983-1987. Reactoarele sunt de tip de tip VVER - 440/213 din a doua generatie si au fost furnizate de firma sovietica Atomenergoexport. Desi durata de viata de proiect a acestor reactoare este de 30 de ani, parlamentul ungar a prelungit autorizatia de functionare a lor cu inca 20 de ani. Decizia a produs o oarecare ingrijorare in randul unor organizatii pentru protectia mediului, dar ea a fost luata dupa ce partea ungara a dat asigurari ca sunt respectate standardele nucleare internationale. Asigurarile oferite de unguri nu pot justifica insa incidentele nucleare survenite, de-a lungul vremii, la Paks. Norul radioactiv a ajuns la TimisoaraIn anii 1984 si 1991 au avut loc, spre exemplu, doua opriri de urgenta ale reactoarelor datorita unor scurgeri de aburi. Cel mai grav incident a fost insa cel din 10 aprilie 2003, atunci cand a fost eliberata in atmosfera o cantitate semnificativa de gaz radioactiv. Incidentul a fost generat prin manevrarea gresita de catre tehnicienii ungari a unui tanc de curatare a unor tevi. Scoase din reactorul nr. 2 al centralei, cele 30 de tevi care contineau 3,6 tone de material radioactiv s-au fisurat si norul radioactiv eliberat in atmosfera a fost sesizat inclusiv in judetul Timis. Conform datelor vremii, in aprilie 2003, gradul de radioactivitate inregistrat in judetul Timis a fost cel mai ridicat din acel an, maxima inregistrata fiind foarte aproape de limita de atentionare. Ultimul incident consemnat la centrala de la Paks a avut loc anul trecut, in iulie, tot datorita unor manevre gresite ale tehnicienilor. De aceasta data, in timpul unor lucrari de reparatii a fost uitata deschisa usa unui sas, fapt care a determinat interventia prompta a controlorilor, dar nu a dus la oprirea vreunuia dintre reactoare. Centrala nuclearo-electrica de la Paks asigura aproximativ 40% din productia de energie electrica a Ungariei, lipsa unei alternative comparabile, de asigurare a energiei, fiind unul dintre motivele majore pentru care s-a decis prelungirea duratei de viata a acesteia.

Ungaria a cerut fonduri europene


Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany , a cerut Uniunii Europene (UE) sa asigure fonduri de 200-300 milioane de euro pentru constructia gazoductului Nabucco.

"UE ar trebui sa finanteze proiectul, cel putin la inceput, cu credite si fonduri din bugetul propriu in valoare de 200-300 milioane de euro", a afirmat Gyurcs­any la deschiderea conferintei inter­nationale pe tema Nabucco. "N-am putea gasi un moment mai prielnic pentru organizarea acestei conferinte, deoarece au tre­cut doar cateva zile de cand statele europene au putut constata cat de grave pentru economie sunt consecintele vulnerabilitatii energetice. In acest context, un lucru foarte important pentru UE este sa-si diversifice sursele de apro­vizionare cu gaze", a spus oficialul. In replica, Andris Piebalgs, comisarul european pentru Ener­gie, considera ca UE nu ar trebui sa se implice cu fonduri importante in finantarea Nabucco. El a precizat ca Uniunea poate sa asigure garantii si imprumuturi. "Cred ca putem facilita accesul la credite. Insa nu ar trebui sa se treaca dincolo de acest lucru, deoarece ceea ce este un proiect privat, al unui consortiu, ar deveni un parteneriat public-privat. Nu are sens", a spus Piebalgs.

miercuri, 4 februarie 2009

Autonomia Tinutul Secuiesc, singura tema de interes pentru presa Ungara dupa vizita lui Traian Basescu


Presa ungara s-a concentrat pe subiectul autonomiei Tinutului Secuiesc, in articolele de luni si marti, care trateaza subiectul vizitei presedintelui Romaniei, Traian Basescu in tara vecina. Majoritatea titlurilor graviteaza in jurul aceleasi fraze, "Nu va fi niciodata autonomie in Tinutul Secuiesc". Cel mai mare ziar din Ungaria, Nepszabadsag, scrie in editia online ca Basescu exlude autonomia teritoriala in Secuime si incepe articiolul cu precizearea ca seful sratului roman admite o autonomie "politica". Solyom Laszlo (presedintele Ungariei) a subliniat, in replica, faptul ca Ungaria considera posibila autonomia teritoriala si sprijina eforturile comunitatii maghiare in acest sens. El a adaugat ca nu infirma faptul ca politica Romaniei privind minoritatile este una conforma standardelor europene, avand in vedere ca ele sunt standarde <>. Ziarul Magyar Nemzet se concentreaza pe aceeasi tema, adaugand ca cele doua parti au aratat ca relatiile bilaterale vor continua. Ziarul mai aminteste ca Solyom a primit asigurari de la omologul sau roman ca iesirea UDMR de la guvernare nu va afecta comunitatea maghaira, ale carei drepturi vor fi garantate in continuare. Televiziunea Duna TV - care este vizionata in tot Bazinul Carpatic, inclusiv in Romania - a avut un ton mai agresiv in relatarea sa de luni a intalnirii bilaterale. "Niciodata! Asta a raspuns seful statului roman la intrebarea cand va fi autonomie teritoriala in Secuime", se arata intr-o stire de pe site-ul televiziuni. Jurnalistii de la Duna Tv au luat o reactie si de la presedintele UDMR Marko Bela, acesta aratand ca stia cum gandeste presedintele Basescu, dar ca in Romania ultimelor doua decenii multi politicieni au spus de multe ori la o solicitare sau alta "niciodata". Marile cotidiene nu au avut publicate marti sau luni pe site-urile lor editoriale pe tema vizitei lui Basescu in Ungaria, iar articolele de marti s-au rezumat la anuntarea vizitei sefului statului roman la Gyula. Site-ul www.hir6.hu a tinut sa mentioneze ca nici Garda Ungara, nici radicalii de la Partidul de Dreapta nu vor organiza actiuni de protes